Interview Toon De Wit: “Ik zie mezelf nergens anders voetballen dan bij THES”

Wie is de mens en wie is de voetballer Toon De Wit? Dat en nog veel meer ga je te weten komen na dit interview te lezen. Hij rijgde de ene hilarische quote aan de andere. De Wit is meer op Thes dan thuis. Lees hier hoe de jongen een man geworden is. We stelden 20 vragen aan de 20-jarige middenvelder.

Hoe lang speel je al voor Thes?

“Toen ik vier jaar oud was, zette ik mijn eerste stappen op het veld bij Thes. Dat is nu al meer dan 15 jaar geleden. Samen met mijn neef Kobe De Wit begon ik hier met voetballen. Eigenlijk was ik zelfs nog iets te jong. Ik woon op slechts vijf minuten rijden, maar het is vooral de warme sfeer die me doet blijven. Ik heb alle jeugdcategorieën doorlopen en heb de club zien groeien en evolueren. Zowel op als naast het veld.”

Waarom speel je al zo lang voor Thes?

“Ik denk dat ik altijd al een behoorlijke voetballer ben geweest. Toen ik jonger was, speelde Thes op een lager niveau dan nu. Dat was toen eerste provinciale volgens mij. Thes is elk jaar beter geworden, waardoor ik nooit de behoefte heb gehad om hier weg te gaan. Mijn niveau is zelf ook meegegroeid met Thes. Zelfs in een voetbalrapport van vroeger staat geschreven dat ik hier kan blijven omdat het niveau van Thes elk jaar beter werd. Eerste Amateur is wel een bijzonder hoog niveau. Zeker als je kijkt vanwaar de ploeg komt.”

Hoe lang ga je nog bij Thes spelen?

“Ik denk niet dat ik ooit nog vertrek hier. Als het bij de eerste ploeg niet lukt, ga ik voor Thes B spelen. Ik zie mezelf nergens anders voetballen dan bij Thes. Zeg nooit nooit, maar Thes is echt een groot deel van mijn leven. Sinds ik ben beginnen voetballen, ben ik elke week op de club geweest. Ik kan hier niet weggaan en ook thuis loopt er dan een grote brombeer rond die dat niet ziet zitten denk ik.” (lacht)

Succes bij de A-kern volgend seizoen.

“Dankjewel. Op mijn zestiende ben ik doorgeschoven naar de academie van Thes. Ik voelde mij goed in die groep onder leiding van Patrick Thoelen en Patrick Beutels. Ik speelde er bij de U19 wat eigenlijk al een hoog niveau was voor mij. Iets later kwam er het coronavirus en lag het voetbal een hele tijd stil. Jammer genoeg heb ik daarna mijn kruisbanden gescheurd waardoor ik een volledig seizoen niet heb kunnen voetballen. Het heeft ook wel een tijdje geduurd voordat ik mijn oude niveau terugkreeg. Vorig seizoen heb ik dan hervat bij de academie en dit seizoen heb ik mogen meetrainen met de eerste ploeg. Ik heb dus blijkbaar wel wat goede dingen laten zien. Ik train al een tijdje mee, maar om er officieel deel van te mogen uitmaken, is een droom die uitkomt!”

“Tibeau (Swinnen) is vroeger nog mijn babysitter geweest. Ik was acht jaar en hij was toen als een soort idool voor mij. Hij speelde bij KRC Genk en is even later voor FC Eindhoven gaan voetballen. Ik ben wel eens gaan kijken en was ook echt wel een fan. (lacht) Wij hebben vroeger de lampen in de keuken nog stuk getrapt toen hij op mij kwam passen. Ik zei onlangs nog tegen hem dat ik het wel gek vind dat we nu samen in dezelfde kleedkamer zitten.”

Kies jouw five-a-side team van Thes

“Goh dat is een leuke, maar ook echt wel een heel moeilijke vraag hoor. Moet dat all-time of enkel van dit seizoen zijn? Maar ik wil beginnen met te zeggen dat ik zeker niemand oneer wil aandoen. Ik heb al enorm veel goede voetballers zien passeren bij Thes. Ik zal beginnen met die van dit seizoen.”

“Papa moet er altijd instaan. Papa is in dit geval Kenneth Kerckhofs, want ik noem hem hier papa. Sam Vanaken is ook wel een zekerheid bij mij. Hij kan echt ongelofelijk goed voetballen en durf hem zelfs in de spits zetten! Wie ook niet mag ontbreken zijn: Nick Hulsmans, Tim Jeunen en Tibeau Swinnen. Kenneth wordt mijn stofzuiger, Nick is mijn pitbull, Sam mijn targetspits, Tibeau mag verdelen en Jeunen is gewoon Jeunen.” (lacht)

“En bij mijn all-time team ga ik voor Tita Tovenaar en dat is Marijn Convents, Nico Claes, Aziz Moutawakil, Marco Battista en natuurlijk Martijn Stefani. Dat waren echt heel goede voetballers! Met hen in de ploeg heeft Thes gouden tijden beleefd. Ik zat altijd in de tribune en denk nog elke week terug aan die magische periode!”

Wie of wat geeft jou kracht voor elke wedstrijd?

“De muziek in de kleedkamer vind ik altijd wel fijn. Meestal zijn het Tim (Jeunen), Tibe (Vanhaeren) en Laurens (Vermijl) die de muziek kiezen. Ik heb geen speciale rituelen voor wedstrijden. Verder speel ik ook wel voor mijn papa, want het is leuk om hem trots te kunnen maken. Ik denk tijdens de wedstrijd natuurlijk geen 90 minuten aan hem, maar het zit wel ergens in mijn achterhoofd. Bovenal speel ik voor de club en het embleem op het shirt. Ook als ik voor de beloften of voor Thes B speel, zal ik mezelf altijd 100% inzetten. Thes is waar mijn hart ligt.”

Waarom heb je nummer 23?

“Ik ben Club Brugge-supporter, dus dan hoor je mij al komen waarschijnlijk. Het was het rugnummer van François Sterchele en dat is het nog steeds eigenlijk. Het is in onze familie ook wel een speciaal nummer, want mijn neef Kobe zijn voorkeur gaat er ook naar uit. Als ik scoor, doe ik hetzelfde gebaar zoals Sterchele dat deed. Zelfs op training betrap ik mezelf daarop (lacht). Verder speelde Michael Jordan ook altijd met nummer 23 op de rug. 23 is gewoon het nummer!”

“Het was wel fijn toen ik zag dat nummer 23 hier nog vrij was. Ik moest van papa wel eerst een bericht sturen naar Marijn Convents. Hij speelde bij Thes met nummer 23 en ik had zijn goedkeuring nodig. Voor hem was dat geen probleem en daar ben ik wel blij om. Als hij dit zou lezen: Merci hé, Convents!”

Blijkbaar ben je een looptalent?

“Ik kan wel goed lopen. Vroeger stak ik er samen met Mats (Van Genechten) bovenuit, maar deze zomer zullen we zien of dat nog steeds het geval is. (lacht) Ik loop graag lange afstanden. Een duurloop vind ik ook helemaal niet erg. Na mijn voetbalcarrière hoop ik zeker ooit een Ironman (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen) te kunnen lopen. Hoe langer ik kan en mag lopen, hoe meer plezier ik eraan beleef. Het is als voetballer één van mijn voornaamste kwaliteiten.”

Wat zijn je hobby’s buiten voetbal?

“Ik ben een golfer. Ik ben echt verliefd op het spelletje golf. Mijn mama en stiefpapa speelde al golf en daarom ben ik eens meegegaan. Vanaf het moment dat ik het balletje goed raakte, was ik meteen vertrokken. Tibe (Vanhaeren) en Glenn (Hermans) heb ik al eens meegenomen om een balletje te kloppen en dat was wel fijn. Mijn niveau? Voor de mensen bekend met het klassement in golf, mijn handicap is 4. Ik doe het vooral voor mijn plezier en de laatste tijd wel iets minder. Zeker sinds ik met de eerste ploeg train en mijn studies heb ik er wat minder tijd voor.”

Studeer je nog?

“Ja, ik studeer handelsingenieur aan de UHasselt en zit nu in mijn tweede jaar. Het is soms moeilijk om het te kunnen combineren met voetbal, maar ik krijg veel begrip van de trainers. Het is een studie van vijf jaar. Wanneer ik mijn diploma zal hebben? Dat weet ik nog niet. Ooit komt dat wel goed.” (lacht)

Waarom heb je zo’n gekke papa?

“Papa is echt een topkerel. Je kan hem niet altijd serieus nemen, maar hij heeft echt een hart van goud. Hij probeert zich soms serieus voor te doen, maar zelfs ik kan hem niet altijd serieus nemen. (lacht) Als je hem ziet afkomen, weet je meestal al hoelaat het is. Hij is ook wel hoe hij echt is, want thuis is hij dezelfde Wendy De Wit als op Thes. Hij is zo zot als een deur. Hij heeft geen twee gezichten en ik heb er een heel goede band mee. Hij is een heel goede verkoper. Dat zou ik graag nog van hem willen leren.”

Wat zijn de gelijkenissen tussen jou en jouw vader?

“We zijn allebei varkens. (lacht) Mopje hé. We zijn chaotisch en enorm sociaal. Ze zeggen altijd dat ik qua innerlijk op papa lijk en uiterlijk op mama. Dat kan ook wel kloppen volgens mij. Ik vind het ook niet erg om hetzelfde innerlijk als papa te hebben, want hij is een aimabel man. Mensen die hem echt kennen, zullen dat bevestigen.”

Wat zijn de gelijkenissen tussen jou en je moeder?

“Van mijn mama heb ik veel discipline meegekregen. Mama is veel rustiger dan papa. Studeren vindt ze heel belangrijk. Hopelijk heb ik dus ook haar intelligentie meegekregen. (lacht) Hoe ik ze kan omschrijven? Kort en krachtig: Het is een topmama!”

Wat is het verschil tussen de mens en de speler Toon De Wit?

“Ik zie heel veel gelijkenissen. Plezier maken vind ik belangrijk op en naast het veld, maar aan mijn inzet zal het nooit liggen. Ik geef me altijd 100% en zal wel zien waar ik dan uitkom. Ook kan ik absoluut niet tegen mijn verlies. Zelfs bij gezelschapspelletjes moet ik altijd winnen.

Welke speler mogen we volgend seizoen verwachten?

“Iemand die alles zal doen voor de ploeg en meer kan ik eigenlijk niet zeggen. Alles voor Thes!”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Michael Jordan – Kobe Bryant

“Michael Jordan is zonder twijfel de beste basketbalspeler aller tijden, maar ik kies voor: ‘Kobe Bryant’. Bryant is echt een icoon. Michael Jordan is misschien wel beter, maar Kobe Bryant zal altijd mijn voorkeur krijgen.”

Haaland – Mbappe

“Dat vind ik echt een heel moeilijke. Ik kies toch voor: ‘Haaland’, want de patriotist in mij zou na het WK 2018 nooit Mbappe kiezen. (grijnst) Al moet ik wel zeggen dat hij de beste prestatie heeft geleverd die ik ooit live gezien heb. Hij scoorde een hattrick op het veld van Club Brugge in minder dan een half uur.”

Thuiswedstrijd – Uitwedstrijd

“Altijd Sportpark Tessenderlo! Dus: ‘Thuiswedstrijd’. Ik heb hier waanzinnig veel mooie momenten beleefd en veel tijd doorgebracht. Het is mijn tweede thuis.”

Je teen breken – Je vinger breken

“Dan ga ik voor: ‘Je teen breken’. Volgens mij is dat minder pijnlijk dan je vinger te breken. Je handen heb je ook bij alles nodig. Je voeten natuurlijk ook, maar een vinger breken doet meer pijn denk ik.”

Homecinema – Homegym

“Zonder twijfel een: ‘Homegym’. Je moet fit blijven natuurlijk. Ik ben ook absoluut geen filmkijker en sport gewoon heel graag. Die keuze is dus snel gemaakt.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE