Interview Arno Valkenaers: “Dankzij Thes ben ik een betere doelman geworden”

Morgen speelt Valkenaers zijn laatste wedstrijd in het shirt van Thes Sport. Zijn periode bij Thes is alvast geslaagd, daardoor is hij nu klaar voor een volgende stap. We stelden 18 vragen aan onze doelman die voor Thes 18 keer een clean sheet behaalde. Wat moet een goede doelman volgens hem bezitten en waar speelt hij volgend seizoen? Dat en nog veel meer kom je allemaal te weten in ons allerlaatste interview van dit seizoen.

Je bent de enige speler in de kern die de Beker van België gewonnen heeft, hoe was dat?

“Dat was in het seizoen 2018/2019 en ook bij mijn eerste jaar als prof. Ik was toen derde doelman en het was een geweldige ervaring om dat van zo dichtbij te mogen meemaken. Zelf heb ik niet gespeeld, maar je hoort er wel bij omdat je in die selectie zit. Hopelijk mag ik hem nog eens winnen als speler op het veld en dan zelf die beker in de lucht steken.”

“Als tweedeklasser destijds waren we de underdog tegen AA Gent. We zijn toen nog op afzondering gegaan in Tubeke waar ook de Rode Duivels trainen. De trainer (Wouter Vrancken) zei ons vooral dat we ervan moesten genieten. Gent moest en wij niet echt. Het was al een knappe prestatie dat wij als KV Mechelen zijnde tot in de finale geraakt zijn.”

“We kwamen 1-0 achter, maar maakte nog voor de rust de 1-1. Toen merkten we wel dat er die wedstrijd iets te rapen viel. We scoorden ook de 1-2 en daarna was het vooral zaak om die voorsprong met man en macht te verdedigen tot het einde van de wedstrijd. Iedereen had krampen, het was heel warm toen en we misten ook matchritme. We waren kampioen geworden in 1B in maart en de bekerfinale was op 1 mei. Dus we hebben een hele tijd geen wedstrijden meer gespeeld. We hebben toen zelfs een oefenwedstrijd hier tegen Thes gespeeld als voorbereiding op die bekerfinale. Dus de aanloop ernaar was wel speciaal.”

“Het was een heel groot feest. Na de wedstrijd reden we naar het stadhuis in Mechelen. De Grote Markt was helemaal gevuld met supporters. We werden op het balkon ontvangen als helden. We hadden ook de beide bekers bij (kampioen in 1B en de Beker van België) en dat was wel een leuk moment. Daarna zijn we doorgereden naar het stadion waar een podium stond. Er is gevierd met alle supporters en dat is wel waarom je het als voetballer allemaal doet uiteindelijk. Achteraf zijn we ook nog met de spelers naar de Carré geweest en daar hebben we het nog goed bond gemaakt (lacht). Ondanks dat ik zelf niet heb gespeeld, was het één van de mooiste dagen in mijn carrière.”

Heb je al met KV Mechelen gesproken over volgend seizoen?

“Er zijn al gesprekken geweest ja. Ik ga volgend seizoen daar beginnen aan de voorbereiding en dan zien we wel. Het hangt er natuurlijk ook wel vanaf wat er met de andere doelmannen zal gebeuren of ze blijven of niet. Ik ben al sinds mijn jeugd bij KV Mechelen dus mijn doel is ook wel om er effectief door te breken. Er is genoeg interesse van andere clubs dus ik maak mij zeker geen zorgen. Dat zijn dan clubs uit 1A, 1B en zelfs het buitenland.”

“Als ik zelf mag kiezen, wil ik toch bij KV Mechelen blijven als tweede doelman. Derde doelman is niet meer aan de orde. Zeker omdat ik bij Thes nu veel ervaring heb opgedaan en dat was ook de insteek om naar Thes te gaan. Hier vooral veel ervaring opdoen en sterker terugkeren naar Mechelen. Nu ga ik mij in de voorbereiding tonen en ook bewijzen dat ik veranderd ben als doelman, in de positieve zin dan. Het heeft lang genoeg geduurd voor mij dus heb er enorm veel zin in.”

Waarom koos je destijds voor Thes?

“In de eerste plaats om ervaring op te doen. Met KV Mechelen hebben we ook al een paar keer tegen Thes gespeeld dus ik kende ze wel. Vooral via Wouter Vrancken heb ik Thes leren kennen en ook dankzij Jos Beckx die toen keeperstrainer was van KV Mechelen. Hij woont in Tessenderlo en zo is die bal aan het rollen gegaan. Ik hoorde van hen dat er hier een goede begeleiding is en ook het niveau is goed. Om ooit de stap te zetten als tweede doelman was het wel belangrijk om veel wedstrijden te spelen en ervaring op te doen.”

“Thes kwam als beste optie uit de bus en spijt van die beslissing is er nooit geweest. In het begin wist ik niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen. Ik was wel geschrokken van het niveau tijdens de trainingen en op wedstrijden. Het tempo ligt hier hoog en ook de wedstrijden liggen mij wel.”

Hoe is de band tussen u en de trainer én keeperstrainer?

“Met beide trainers is de band echt heel goed. Met de hoofdtrainer voelde ik al in het begin dat er vertrouwen was. Dat is altijd zo geweest en hij is altijd positief over mij. Er zijn nooit problemen of conflicten geweest. Ik zet mij elke wedstrijd ook in wat zeker zal helpen. Bij kleine foutjes die maak, zal het vertrouwen niet weggaan. Ik ben nog jong en uit die momenten leer je ook. Het belangrijkste is dat het vertrouwen gebleven is en dat heb je als doelman zeker nodig.”

“Met de keeperstrainer is de band super. We werken elke dag kort 1 op 1 samen waardoor die band heel goed geworden is. De keeperstrainingen hier zijn op een professioneel niveau vind ik. Ook na elke wedstrijd bekijken we samen de beelden over wat goed en minder goed was. Dat wordt ook meegenomen naar de volgende weken om die mindere punten zo goed mogelijk te verbeteren. Dankzij hem heb ik enorme stappen als doelman kunnen zetten.”

Ben je dankzij Thes een betere doelman geworden?

“Dat denk ik zeker wel. Ik ben vooral meer matuur geworden. Rust uitstralen in doel, hoge ballen buiten de zestien meter en nu staat er ook iemand in het doel. In het begin was ik nog een jong manneke van 18 jaar. Nu is er meer ervaring en dat heb ik allemaal bij Thes geleerd. Ik heb enorme stappen gezet hier. Vroeger was ik niet top op hoge ballen. Dat heb ik hier door veel te leren en te oefenen praktisch kunnen wegwerken. Nu pak ik elke hoge bal die in mijn buurt komt.”

Wat moet een goede doelman bezitten volgens jou?

“In de eerste plaats vind ik dat een goede doelman zoveel mogelijk ballen moet tegenhouden. Daarmee bedoel ik: Goed op de lijn, baas in de zestien meter, goed op hoge ballen, goed met de voeten, aanspeelbaar, rustig en veel praten tijdens de wedstrijd om u medespelers zo goed mogelijk bij te staan. Dat laatste heb ik zelf ook moeten leren. Het is fel gebeterd door de jaren heen en het kan natuurlijk altijd meer.”

“De lengte van een doelman is ook wel belangrijk. Ze zeggen altijd dat je minstens 1m 85 moet zijn, maar als je dan kijkt naar doelmannen die kleiner zijn zoals Yann Sommer die kan dat compenseren met zijn sprongkracht en atletisch vermogen. Als je groot bent, is dat zeker een voordeel. Wat niet wil zeggen dat kleinere doelmannen geen kans maken.”

Je speelde de meeste wedstrijden van iedereen dit seizoen, wie staat op plaats 2 en 3?

“Dan denk ik Tibeau (Swinnen), want hij heeft ook geen enkele wedstrijd gemist en Nick (Hulsmans)? Kenneth (Kerckhofs) en Adriano (Bertaccnini) gaan volgens mij ook hoog eindigen. Het helpt natuurlijk wel als je vaak met dezelfde spelers kan samenspelen. Ik kijk dan vooral naar verdedigers omdat zij het dichtst bij mij staan. Elke speler wilt ook op een andere manier aangespeeld worden. Sommige hebben de bal graag in de voet, terwijl anderen sterker zijn in de lucht.”

De top-3: Valkenaers (39 wedstrijden), Swinnen (39 wedstrijden) en Bertaccini (37 wedstrijden).

Wie is er verantwoordelijk voor de muziek in de kleedkamer?

“Ikke! Dat is al vanaf vorig seizoen. In het begin was dat Frederik (Spruyt) en hij zette dan een standaard mix op. Toen hebben ze mij eens gevraagd en sinds dat moment ben ik dat geworden. Muziek is wel een passie van mij en ik ken er ook wel wat van. Het is soms moeilijk om iedereen tevreden te houden, maar ik denk dat ik het wel goed doe.”

“Voor de wedstrijd is het de bedoeling dat er stevige muziek afgespeeld wordt met goed veel tempo in. Dat is om iedereen wakker te schudden voor de wedstrijd. Meestal is dat dan house of techno. Na de wedstrijd kan dat dan meer Ibiza-stijl of schlagermuziek zijn. Zeker na een overwinning is dat wel leuk.”

Ben je vaak te zien op de dansvloer?

“Zeker wel! Ik denk dat ik samen met Laurens (Vermijl) diegene ben die graag danst en probeert sfeer te maken. Op feestjes ben ik meestal te vinden op de dansvloer. Daar heb ik ook niet te veel alcohol voor nodig (lacht) en ik probeer zeker om iedereen daarin mee te krijgen. Festivals vind ik ook zeer leuk, maar dat doe ik enkel als het past. Als we enkele dagen vrij zijn, zal ik zeker wel een festival meepikken. Dan kan ik daar ook enorm van genieten.”

Ben je een fervent Familie-kijker?

“Dat ben ik even geweest. Vroeger heb ik veel gekeken en keek ik ook samen met mijn mama. De laatste jaren is dat geminderd. Ik kan wel altijd aan haar de stand van zaken vragen, want soms vragen mensen dat aan mij en dan kan ik zelf niet eens antwoorden. Er wordt ook niet veel over gesproken thuis. Vooral dan over wat er achter de schermen gebeurd. Mijn mama haar vriend was vroeger de creatief directeur van Familie. Nu zit hij bij de concurrent Thuis en dan kom je wel veel te weten.”

Volgens kapitein (Nick) Hulsmans heb je een mooie kledingstijl?

“Ik ben wel bezig met kleding. Dat heb ik ook meegekregen van mijn ouders thuis. Dat je het jezelf ook niet moet aantrekken wat anderen daarvan vinden. Ik spreek mij ook uit via mijn kleding en heb vrienden die in die wereld zitten. Zij werken voor het kledingmerk Arte en zo ben ik mee op de hoogte van de nieuwe trends. Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als street style. Af en toe worden daar wel mopjes over gemaakt. Het zijn vooral de meer ervaren spelers in de groep, maar daar kan ik wel mee om. Ik voel mij ook goed in mijn kledij, dus het maakt mij niet uit dat ze er af en toe mee lachen.”

Welke raad heb je voor jonge doelmannen?

“Dan ga ik vooral alle clichés bovenhalen denk ik. Sowieso is hard trainen heel belangrijk. Met alleen talent ga je er niet komen, dat heb ik zelf ook gemerkt. Af en toe werd dat mij verweten en sindsdien ga ik er elke keer opnieuw vol voor. Je mag in doel ook geen bang hebben en je moet iets uitstralen. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je moet plezier hebben. Anders hou je dat nooit vol.”

“Ik ben fan van FC Barcelona en mijn favoriete doelman is dan ook Marc-André ter Stegen. We zijn ook beide hetzelfde type als doelman vind ik. Er zijn nog andere topdoelmannen hoor. Courtois, Neuer en Ederson zijn daar enkele voorbeelden van. Courtois is voor mij persoonlijk de beste doelman ter wereld op dit moment.”

Zie jij jezelf als rolmodel ondanks je leeftijd?

“Ik denk het wel. Ik merk hier vaak dat de jonge spelers mij toejuichen en me graag hebben. Daar doe je het natuurlijk allemaal voor als speler. Ze vragen om een foto, een handtekening en zelfs soms mijn handschoenen of truitje. Ik ben dan ook iemand die dat moeilijk kan weigeren. Dan besef je zelf wel dat je een voorbeeldfunctie hebt.”

“Het jammere is wel dat je het als doelman vaak hard te verduren krijgt. Het is makkelijker om een doelman kritiek te geven dan een veldspeler. Bij ons is het zwart of wit. Je kan heel de wedstrijd top zijn, maar als je één bal binnenlaat worden die andere reddingen al snel vergeten. Dat is ook het leven van een doelman en je moet met die druk kunnen omgaan. Het mentale spelletje als doelman is enorm belangrijk, maar ik heb dat graag.”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens twee kaartjes waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Je haar zit altijd slecht – Niezen na elk woord dat je zegt

“Deze is wel moeilijk omdat ik beide niet echt wil. Ik heb wel graag dat mijn haar goed ligt, maar altijd niezen lijkt me niet fijn en is echt heel irritant. Ik ga voor: ‘Je haar zit altijd slecht.’ Mijn haar komt op de tweede plaats in dit geval.”

Elke dag omringt zijn met de mensen die je irritant vindt – Elke dag je minst favoriete voedsel eten

“Dan ga ik voor: ‘Elke dag je minst favoriete voedsel eten.’ Ik ben wel een sociaal persoon ook zeker met mijn familie dus dan wil ik me wel opofferen om mijn minst favoriete voedsel te eten. Ik eet veel en ik lust veel maar witlof daar ben ik geen fan van.”

Alles wat je eet is koud en niet gekookt – Je weet niet hoe je moet lezen

“Deze is ook pittig hoor. Als je niet kan lezen, kom je nergens in het leven. Dan neem ik: ‘Alles wat je eet is koud en niet gekookt.’ Ik lees ook wel veel in mijn vrije tijd. Lize Spit is een goede schrijfster en ze heeft wel een paar goede boeken.”

3 jaar onterecht in de gevangenis – Je hebt voor altijd hoofdpijn

“Zonder twijfel ga ik voor: ‘Je hebt voor altijd hoofdpijn.’ 3 jaar in de gevangenis is gewoon 3 jaar van u leven vergooid. Je kan dan wel veel trainen en met jezelf bezigzijn zodat je als een monster kan terugkomen, maar voor de rest heeft het geen voordelen. Bij dit dilemma moet ik niet nadenken.”

Je ruikt altijd naar rotte eieren – Je nagels zijn altijd 15 cm lang

“Ik vind het wel belangrijk om lekker te ruiken, dus dan ga ik voor: ‘Je nagels zijn altijd 15 cm lang.’ Ik heb wel wat parfum in mijn kast staan. Le Labo vind ik persoonlijk een goed parfum wat ik ook geregeld draag. Ik krijg er vaak complimenten van dus dat zit wel goed denk ik.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE