Interview omroeper Berny: “Omroeper zijn is een droom van mij”

Jullie kennen hem ongetwijfeld allemaal. De man die ons toespreekt voor, tijdens én na de wedstrijden. Wij hadden een leuk gesprek met de omroeper van Thes. Hij is een echt meubelstuk en loopt hier al langer rond dan de meeste spelers. De geknipte persoon dus om eens te interviewen. Dat interview kan u hieronder lezen.

Gelukkig Nieuwjaar Berny! Wat mogen we jouw wensen in 2024?

“Hopelijk nog veel leuk voetbal op Thes en mooie momenten op de jeugdtoernooien hier. Op privévlak heb ik eigenlijk niks bijzonders te wensen. Alles loopt vlot en dat mag voor mij ook zo blijven. De kerstdagen heb ik bij de familie gevierd en oudejaarsavond in een leuk café in Westerlo. Ik ben het nieuwe jaar al goed begonnen.”

Vertel nu eens wat over jezelf?

“Ik ben Berny Vander Veken, 38 jaar en ben stadionomroeper bij Thes Sport. Ik woon in Geel en werk bij een maatwerkbedrijf in Mol. Ik speel ook voetbal bij de G-ploeg van KVC Westerlo en daarvoor nog een tijdje bij St-Dimphna in Geel. We mogen vaak erehagen vormen bij thuiswedstrijden van KVC Westerlo en soms ook oplopen met de spelers. Dat zijn leuke momenten die je niet vergeet.”

Hoe lang ben je al omroeper bij Thes?

“Dit is mijn achtste seizoen nu. Ik ben begonnen in het seizoen van 2015/2016. Ik heb dus al heel veel wedstrijden gezien hier en elke wedstrijd is uniek. Je kan nooit voorspellen hoe een wedstrijd zal verlopen. De grootste thuisoverwinning als omroeper? Dat was de 6-0 tegen KFC Mandel United. Heel de wedstrijd was Thes de betere ploeg, geweldig om te zien!”

Wat vind je er zo leuk aan?

“Spreken voor een publiek vind ik fijn. Veel mensen vragen me of ik geen zenuwen heb dan, maar die heb ik eigenlijk nooit. Hoe meer volk hier is, hoe liever ik het heb. Vorig seizoen heb ik eens bij KVC Westerlo mogen omroepen. Het was een wedstijd van KFC Houtvenne die toen in ‘t Kuipje speelde en er ook hun jeugdvoorstelling hebben gedaan. De vaste omroeper wou dat niet doen en toen hebben ze mij ingeschakeld.”

“Destijds heeft Kristof Maes mij uitgenodigd om naar een (kampioenen)wedstrijd van Thes te komen kijken. Toen was hij hier af en toe omroeper. Achteraf vertelde ik hem dat omroeper zijn een droom van mij is. Bij Thes hadden ze daar niemand vast voor. Kristof heeft ervoor gezorgd dat ik het seizoen daarna de vaste omroeper werd bij Thes. Mijn eerste wedstijd hier was tegen TSV Lyra dat nu K. Lyra-Lierse heet. Thes won met 4-0. Om te beginnen was dat wel een wedstrijd die kon tellen.”

Hoeveel wedstrijden heb je in die tijd gemist?

“Dat zijn er zeker niet veel. Maximum drie volgens mij. Waarvan één toen ik corona heb opgelopen. Steven Van Tilburg (vorig seizoen physical coach) vertelde mij achteraf dat ik hier wel gemist werd. Er was niemand die toen als omroeper wilde inspringen en het was blijkbaar een triestige bedoening. Goed dat ik sindsdien wel elke thuiswedstrijd aanwezig was.”

Van welke speler in de huidige kern ben je grote fan?

“Dat zijn er wel een paar. Kenneth Kerckhofs, Endrit Voca en Mehdi Naqqadi. Van Naqqadi heb ik zijn opwarmingstrui van vorig seizoen gekregen. We hebben soms leuke gesprekken en Mehdi Naqqadi noemt me zelfs ‘een goede vriend’, leuk om te horen. Leuke kerel ook.”

Van welke speler die ooit voor Thes speelde, ben je grote fan?

“Ik heb er al veel de revue zien passeren hier. Dylan Vanwelkenhuysen is toch wel iemand die mij het meest is bijgebleven. In mijn beginjaren is dat Siebe Meynen en vorig seizoen kies ik voor Milan Troonbeeckx. Milan kende ik al omdat hij bij de jeugd van KVC Westerlo heeft gespeeld. Ik was toen superblij dat hij naar Thes kwam.”

Van welke speler die tegen Thes speelde, was je het meest onder de indruk?

“Dan ga ik voor Ruben Tilburgs die bij Hoogstraten VV speelt. Ik ken die niet persoonlijk, maar heb hem al vaak aan het werk gezien. Hij is wel een speler waar ik naar opkijk. En een tweede speler is Daan Heymans van Sporting Charleroi. Hij is ook nog jeugdspeler van KVC Westerlo geweest. Bij de bekerwedstrijd heb ik hem hier gezien en hebben we ook even gesproken.”

Ben je tevreden over de nieuwe goaltune?

“We hadden voordien een goaltune die toch al enkele seizoenen meedraaide dus het was tijd voor een nieuwe. Meestal kies ik die zelf, maar nu heb ik de supporters laten beslissen. In samenspraak met Thes hebben we enkele liedjes geselecteerd waaruit de supporters hebben mogen kiezen. Ik had persoonlijk liever ‘Tremor’ van Dimitri Vegas, Like Mike en Martin Garrix gehoord, maar de meerderheid heeft beslist. Deze goaltune zal nu zo’n drie seizoenen te horen zijn en daarna kies ik opnieuw een andere. Ik hoop om deze nog zeker honderd keer te mogen afspelen!”

Ben je supporter van een club uit de Jupiler Pro League?

“Ja en die naam is al enkele keren gevallen. Ik ben supporter van KVC Westerlo en ook van Club Brugge. Als ze tegen elkaar spelen, ben ik toch voor KVC Westerlo. Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden van KVC Westerlo bij te wonen. De afstand valt supergoed mee en dat is wel een voordeel. Als de wedstrijden van Thes Sport en KVC Westerlo samenvallen, kies ik natuurlijk voor Thes.”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Lionel Messi – Cristiano Ronaldo

“Dat is al direct een makkelijke voor mij. Ik kies voor: ‘Lionel Messi’, omdat ik bij Ronaldo het gevoel heb dat hij meer stoeft over hoe goed hij is. Ik ga natuurlijk niet ontkennen dat hij een geweldige speler is, maar Messi leeft wat meer met de voetjes op de grond.”

Kamperen – Hotel

“Dan toch liever: ’Hotel’. Bij slecht weer zit je dan nog steeds lekker warm binnen. Als ik zelf mag kiezen, zou ik altijd voor een hotel gaan. Op dat vlak ben ik niet zo avontuurlijk.”

Bob De Bouwer – SpongeBob

“Hier kies ik voor: ‘Bob De Bouwer’, omdat ik dat vroeger wel veel gekeken heb op Ketnet. Het was iets dat tijdens mijn jeugd regelmatig aan bod kwam.”

Doelpunt – Assist

“Dat vind ik wel een moeilijke. Ze zijn allebei belangrijk, maar ik ga kiezen voor een: ‘Doelpunt’. Ik scoor toch liever zelf dan een assist te geven. Dit seizoen zit ik al aan zeven doelpunten sinds september.”

Strafschop – Vrije trap

“Dan ga ik voor: ‘Vrije trap’ kiezen. Die zijn meestal mooier om te scoren. Het is ook niet iedereen gegeven om een vrije trap te kunnen omzetten. Het zijn meestal goede voetballers die dat kunnen.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE