Interview Maxime Annys: “Toen ik begon als trainer, wou ik ooit trainer van Thes worden”

Deze week begint Thes aan de competitie. Het ideale moment dus voor een uitgebreid gesprek met onze (nieuwe) hoofdcoach. De speler Maxime Annys kennen we natuurlijk allemaal, maar wie is de trainer Maxime Annys? Lees hier naar het relaas van een half uur praten over voetbal, voetbal en voetbal.

Wat mogen we van Thes Sport verwachten dit seizoen?

“De betrachting is om aanvallend voetbal te brengen. We willen een sfeer creëren dat de mensen zich identificeren met de speelstijl van Thes. We willen iedereen betrekken in dat verhaal. Zowel spelers als supporters en samen met de technische staf een gevoel creëren dat iedereen blij is om daar deel van te mogen uitmaken. Ik hoop op veel doelpunten en veel overwinningen!”

“Ik ben vorig seizoen al geregeld komen kijken naar Thes en heel veel heb ik niet moeten veranderen. De basis was er al, maar er komt wel een andere speelstijl. Net zoals elke trainer heb ook ik mijn accenten en die zullen merkbaar zijn. Of dat de juiste zijn, zullen we moeten afwachten. Iedereen is mee in het verhaal en ik hoop met Thes veel goede resultaten neer te kunnen zetten.”

Wat mogen we van Maxime Annys verwachten dit seizoen?

“Veel drive en passie. Ik wil elke wedstrijd winnen. Voetbal is mijn leven en 90 minuten voetbal moeten 90 minuten oorlog zijn. Als speler had ik veel grinta en die is ook als trainer aanwezig. Van mijn spelers verwacht ik exact hetzelfde. Ik kijk vooral tactisch hoe de spelers gepositioneerd staan. Samen met de technische staf proberen we iedereen individueel beter te maken. Op termijn zal ook de ploeg daar beter van worden.”

Wat verwacht Maxime Annys van de supporters?

“Ik heb het geluk en het ongeluk gehad om hier zelf te mogen voetballen als speler. We gingen toen als ploeg naar Thes met het gevoel: ‘We zullen niet veel punten halen vandaag.’ Ik kan me nog heel veel volk herinneren op de tribune en een leuke dynamiek tussen spelers en supporters met een bruisende sfeer. Dat hoop ik nu opnieuw te realiseren. De 12e man moet hier terug aanwezig zijn en die hebben ook hun impact op het veld. Elke speler heeft graag veel supporters. Dat zorgt voor meer adrenaline en extra stimulans. Je moet er wel mee om kunnen, want het kan ook soms op een negatieve manier zijn. Zoals ik de supporters hier gekend heb, is het een hel om er te moeten voetballen als tegenstander.”

Het verhaal Maxime Annys en Thes Sport, wie is bij wie gaan aankloppen?

“Toen ik bij KVK Wellen gestart ben als trainer, heb ik gezegd dat mijn volgende stap Thes Sport zou worden. Dat is drie jaar geleden en toen wist ik het al. Je weet natuurlijk niet of je dat echt kan waarmaken, want er zijn heel veel trainers beschikbaar. Ergens hoop je wel dat ze jou kiezen. Ik was dan ook heel fier toen Thes mij gebeld heeft om op gesprek te komen.”

“Ik was vorig seizoen nog trainer van KVK Wellen en we hebben als jongste spelersgroep uit de reeks een ticket voor de eindronde kunnen bemachtigen. Toen heeft Thes met mij gepolst over wat mijn plan was het seizoen nadien. Ik had bij KVK Wellen bijgetekend, maar er zijn altijd duidelijke en goede afspraken geweest. Als ik mij ergens kon verbeteren, zal KVK Wellen niet moeilijk doen en mij die stap ook gunnen. Ik heb toen met de mensen van Thes samengezeten. Ik had er een supergoed gevoel bij en blijkbaar Thes ook waardoor ze voor mij gekozen hebben.”

“Als speler vond ik Thes al een hele leuke club en ook als mens hoe ik ben, is dit een goede match. Met het bestuur is alles vlot verlopen en ook de voorzitter kende ik al. De stijl van voetballen past bij mij en de afstand valt enorm goed mee. Eigenlijk was dit voor mij de ideale volgende stap. Ik hoop om ooit prof te worden, misschien zelfs met Thes. Mijn droom nu is om met hier iets heel moois te realiseren zodat de club verder kan uitgroeien tot een stabiele topper in Limburg.”

Waarom verliet je KVK Wellen?

“Omdat ik mij kon verbeteren bij een club die twee reeksen hoger speelt. Ik had zeker nog kunnen blijven bij KVK Wellen, want ik had bijgetekend en de kern voor het seizoen nadien was al gevormd. Onder andere Jorrit Ponet ben ik hier komen halen. Als een club als Thes belt, dan twijfel je niet. We hebben met Thes in de voorbereiding tegen KVK Wellen gespeeld en dat was heel leuk voor mij. Ik zie KVK Wellen een beetje als mijn eerste liefde en ik ga ze nooit vergeten. Ik heb alles aan hen te danken en ik ben nog steeds hun allergrootste supporter.”

We hebben dit seizoen een volledige nieuwe trainerstaf bij Thes, wie kende jij al voordien?

“Eigenlijk niemand en dat was in het begin wel moeilijk. De bedoeling was om een technische staf te vormen met Dave Laeveren, Niels Hermans en Steven Van Tilburg. Die zijn allemaal vertrokken en dan moet je zoeken naar nieuwe mensen. We hebben toen bij Thes de koppen bij elkaar gestoken en gekeken wat de beste opties waren. We zijn uitgekomen bij Tom Custers, Glenn Hermans en Kris Rykers. We hebben lange dagen gehad om mekaar te leren kennen en ik heb een heel goede technische staf rondom mij. Ook naar de spelers toe is er een goede wisselwerking. We zijn allemaal jong en hongerig. Dat voel ik bij de spelers ook dat ze hongerig zijn naar succes.”

Ben jij een trainer die jeugdspelers laat doorstromen?

“Ik denk dat ik dat wel mag zeggen. Ik had vorig seizoen bij KVK Wellen een kern met een gemiddelde leeftijd van 22,5 jaar. Ik heb iemand laten debuteren op 17-jarige leeftijd en die is er zelfs een sterkhouder geworden. Leeftijd speelt voor mij geen rol. Ik heb hier ook al heel wat jonge jongens goede zaken zien doen op training en in wedstrijden. Ik werk graag met jonge, leergierige spelers die een goede mentaliteit hebben. Alle spelers hier zijn enorm leergierig en eisen het maximale van zichzelf. Ze doen alles wat we vragen en wij proberen als technische staf om hen daar zo goed mogelijk in te ondersteunen.”

Ben je tevreden over de transfers die Thes gehaald heeft en hoe groot was jouw inspraak?

“Ja! Samen met Dirk (Thoelen) hebben wij alle transfers gedaan. Ik heb met Dirk supergoed kunnen samenwerken. We hebben samengezeten om te bespreken welke speelstijl we willen hanteren dit seizoen. Zo hebben we gekeken welke profielen er nodig waren. Ik vond het vooral belangrijk om te weten hoe ambitieus de speler is. Spelers zonder ambitie zijn voor mij direct een no-go. Over alle transfers die we gerealiseerd hebben, was er voldoende informatie om te weten dat ze de juiste ingesteldheid hebben. Ik ben ook tevreden over iedereen die we binnengehaald hebben, ze zullen een meerwaarde voor het team zijn.”

“Hun jonge leeftijd was zeker geen vereiste, dit is louter toevallig. We hebben spelers genomen die al wat ervaring hebben. Elvis (Mehanovic) heeft al heel wat watertjes doorzwommen en is amper 23 jaar. Ook Mitchel (Keulen) heeft een volledig seizoen bij MVV Maastricht gevoetbald onder serieuze druk en heeft door omstandigheden een stap moeten terugzetten. Hij is iemand die terug naar boven wil kijken en zo zijn er nog heel wat jongens. Het belangrijkste was vooral dat die nieuwe spelers in het team passen. Iedereen is goed geïntegreerd dus ik ben een tevreden trainer.”

Komen er nog transfers bij?

“Voorlopig niet en deze week loopt de transferperiode ook af. Onze laatste aanwinst Ismail Bilgin is erbij gekomen en nu zitten we overal met een dubbele bezetting. Ismail is een positieve jongen en heeft de nodige kwaliteiten. Hij moet wel nog stappen zetten in het fysieke proces omdat hij wat later als de rest is toegekomen. We gaan hem als technische staf daar zo goed mogelijk in begeleiden. Er gaan ook jonge spelers hun kansen krijgen dit seizoen. Zolang er niks vreemd zal gebeuren, gaan we met deze kern het seizoen starten.”

Een speciale vraag van een speciaal iemand: hoe is het werken onder onze voorzitter?

“Ik vind de voorzitter een heel aangename persoon met een hart voor de club. Thes Sport is Wendy De Wit en Wendy De Wit is Thes Sport. Dat is een gouden huwelijk en dat is ook meermaals bewezen. Hij is heel hongerig naar succes met deze club. Heel veel contact hebben we niet. Over het sportieve aspect praat ik vooral met de technische staf en Dirk (Thoelen). Af en toe horen we elkaar wel om te vragen hoe alles loopt, dus de band is zeker goed.”

Wie loot je het liefst in de Croky Cup (indien het zover komt), KVC Westerlo of OH Leuven?

“Dat is een heel moeilijke vraag. Ik zou eerder zeggen KVC Westerlo omdat het dichtbij is en het zou voor de club meer volk naar het stadion lokken. Ik heb bij beide clubs leuke momenten gehad en ben er telkens kampioen geworden in Tweede Klasse. Ik kom op beide clubs nog heel vaak en het zijn twee ploegen naar mijn hart.”

“We willen met Thes zo ver mogelijk raken in de Croky Cup. We hebben nu al twee wedstrijden achter de rug. De volgende tegenstander wordt Racing Mechelen. Dat wordt ongetwijfeld een leuke, maar ook een moeilijke wedstrijd. De jongens zijn er klaar voor. Al ligt de prioriteit wel op de competitie. Toch is het altijd leuk als je tegen een grote club kan spelen. Als we die kans krijgen, gaan we ze zeker niet laten voorbijgaan.”

Wat maakt jou enorm kwaad?

“Onrecht. Ook respect vind ik heel belangrijk en staat bij mij op nummer 1. Onrecht zeker ook. We hebben al een paar keer in de voorbereiding meegemaakt dat ons een terechte strafschop ontnomen werd. Er zijn in het voetbal vaak bepaalde situaties dat er onrecht is tegen uw team. Daar kan ik mij heel kwaad in maken.”

Wat maakt jou enorm blij?

“Winnen! Als ik in het weekend de wedstrijd win, is mijn weekend al geslaagd. Als ik verlies, ga ik minder blij zijn. En het maakt mij natuurlijk ook blij als iedereen hier gelukkig en blessurevrij is. Winnen is voor mij het allerbelangrijkste, want dat maakt mijn week. Ik ben eigenlijk wel positief, maar ik kan ook wel zeggen waar het op staat als er zaken beter moeten. Als we winnen, is alles positief.” (lacht)

Na het seizoen, vanaf wanneer zal je tevreden zijn?

“Als onze doelstellingen behaald zijn. Ik kijk liever wedstrijd per wedstrijd. De evaluatie over de juiste doelstelling kunnen we pas maken na 10 wedstrijden. Als we top-5 kunnen halen, zal ik heel tevreden zijn. We hebben een idee en dat komt op wedstrijden al heel goed tot uiting. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de supporters opnieuw naar het stadion willen komen. We willen het stadion opnieuw vol krijgen met duizenden supporters. Er moet een positieve evolutie te zien zijn op het veld en naast het veld. Tegenstanders moeten bang zijn om op Thes te komen voetballen zoals ik dat gevoel had voeger.”

“Hopelijk maken alle aanvallers 10 tot 15 doelpunten in plaats van dat de diepe spits alleen 30 keer scoort. Het beste scenario is dat je als ploeg onvoorspelbaar wordt in plaats van dat het gevaar van één iemand komt. Maar als Elvis (Mehanovic) dit seizoen 30 doelpunten maakt, ga je mij zeker niet horen klagen. In de voorbereiding kwamen de doelpunten van veel verschillende jongens en dat zie ik graag.”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Smoutebollen – Churros

“Smoutebollen! Als ik naar de kermis ga, zal ik altijd smoutebollen nemen. Ik ga niet naar huis voordat ik zo’n kraam gepasseerd ben. Bij een kermis horen smoutebollen.”

Blind – Doof

“Hier kies ik voor: ‘doof’. Ik zou zot worden als ik niks meer kan zien. Als ik geen voetbal meer heb, mogen ze mij onder de grond steken. Als je doof bent kan je wel nog steeds naar voetbal kijken. Daarom alleen al zou ik nooit blind willen zijn.”

Stad – Platteland

“Nu ga ik voor: ‘platteland’, omdat ik niet hou van drukte. Ik woon ook op het platteland. Voor die weinige keren als ik eens thuis ben, wil ik liever op mijn gemak zijn met weinig lawaai om volledig tot rust te komen.”

Persoonlijke kok of Persoonlijke schoonmaakhulp

“Misschien toch wel: ‘persoonlijke kok’ dan. Ik ben al niet veel thuis dus veel vuil maken, doe ik niet. Ik heb ook soms niet echt de tijd om eten te maken dus dat zou wel handig zijn als het eten dan al klaar staat. Ik kan wel iets maken, maar ben zeker geen topchef. Mijn vrouw daarentegen kan heel goed koken.”

Dubbel zo snel lopen – Dubbel zo hoog springen “Als ik vroeger dubbel zo snel kon lopen, had ik een heel mooie carrière gehad denk ik. Dan zou ik graag: ‘dubbel zo snel lopen’. Snelheid is in voetbal heel belangrijk. Zeker als je kijkt hoe het voetbal geëvalueerd is.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE