Interview Adriano Bertaccini: “Mijn droom is om profvoetballer te worden”

Na dit seizoen nemen we afscheid van Bertaccini. Hij wil zijn ultieme droom najagen: Profvoetballer worden. In dit interview kom je meer te weten over de mens én de voetballer. Pizza met of zonder ananas, Alejandro Pozuelo en Luis Suárez komen alvast ter sprake. We stelden 22 vragen aan onze 22-jarige doelpuntenmachine die aan zijn laatste weken in Tessenderlo bezig is.

Hoe kom je aan die mooie achternaam?

“Die naam komt van mijn vader. Het is een Italiaanse achternaam, maar deze heeft geen speciale betekenis. Hij woont al sinds dat hij een kind was in België. Mijn grootouders zijn wel afkomstig uit Italië. Ik heb ook nog een oudere broer Paolino die ook voetbal speelt.”

Komt je familie elke wedstrijd kijken?

“Ja, altijd! In Thes en ook op verplaatsing. Ze wonen in Charleroi en moeten meer dan een uur rijden. Mijn ouders en vriendin zijn er altijd bij. Als mijn grootouders tijd hebben, proberen zij ook zeker om een wedstrijd mee te pikken. Het zijn mijn beste supporters. Als ik een doelpunt maak, zijn ze blij voor mij. Als we winnen, zijn ze blij voor mij en de ploeg.”

Heb je een kinderwens?

“Ja, natuurlijk. Nu is het wel niet de goede moment, maar die komen er zeker nog aan. Als het enkel van mij afhangt, wil ik graag 3 kinderen. Dan moet mijn vriendin Marie wel nog akkoord gaan natuurlijk. Binnen dit en drie jaar wil ik graag papa worden. Sinds vorige week ben ik 8 jaar met haar samen. We hebben elkaar leren kennen via onze ouders. Mijn ouders verhuurden een appartement aan haar moeder en zo heb ik haar ontmoet. Sindsdien zijn we onafscheidelijk.”

Pizza met of zonder ananas?

“Uiteraard zonder! Dat kan absoluut niet in Italië en het is ook niet lekker. Ik heb geen favoriete pizza, want lust ze allemaal wel. Zolang er maar geen ananas op zit!”

Ben je tevreden over uw kapper?

“Niet altijd nee (lacht). Soms is het goed, maar soms is het ook niet goed gedaan. Het liefste heb ik dat ik mijn haar achter mijn elastiek kan doen zodat het niet in de weg zit. Ik ga toch al vijf jaar in dat kapsalon, maar niet altijd bij de vaste persoon. Meestal zit mijn haar wel goed. Zoveel aandacht besteed ik er nu ook weer niet aan eerlijk gezegd. Uiterlijk is niet zo belangrijk.”

Wat zijn je hobby’s?

“Dat is vooral spelen op de Playstation. Het zal je misschien verbazen, maar ik speel geen voetbalspelletjes zoals FIFA. Geef mij maar Call of Duty. Ik woon hier in Tessenderlo, dus ben ook vaak alleen. Dan is het wel leuk om af en toe uren op de Playstation te spelen. Wat zou ik anders moeten doen? In het weekend ben ik bij mijn vriendin en dan doen we samen leuke dingen. Maar dat is heel normaal. Zij verdient het ook om aandacht te krijgen.”

Hoe zit het met je Nederlands?

“Ik begrijp het zeker, maar lange gesprekken voeren met mensen is moeilijk. Ik zal het wel altijd proberen. Meestal kan ik wel praten met mensen in het Nederlands. Dat zijn dan vooral korte antwoorden en ze zien ook wel dat ik hen begrijp. Een brood kopen in de bakker of naar de winkel gaan lukt prima.”

Je zit aan 60 wedstrijden voor Thes, welke was voor jouw persoonlijk de beste?

“Dat zijn er eigenlijk twee. Vorig seizoen tegen Francs Borains en dit seizoen tegen Olympic Charleroi. Ik scoorde in beide wedstijden een hattrick. Voor een aanvaller is het altijd leuk als je 3 doelpunten in één wedstrijd kunt maken. Meestal komt het niet vaak voor dus dat is wel leuk als herinnering.”

Was 25 doelpunten maken een doel in het begin van dit seizoen?

“Ja, dat was het zeker. Dat heb ik ook tegen de voorzitter gezegd dat ik 25 doelpunten zou maken. Hij lachte er een beetje mee en zei: ‘We zullen wel zien.’ Hopelijk lukt het mij om er nog 4 te maken. Dan heb ik mijn doel bereikt. Volgens mij zal ik mijn doel wel bereiken op het einde van dit seizoen. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen en ik ga mijn uiterste best doen om dit seizoen aan de 25 doelpunten te zitten.”

Hoe is de band tussen u en Glodi (Mbuyi-Mbayo)?

“We spelen nog niet zo heel veel wedstrijden samen dit seizoen wat wel jammer is. Moest dat meer zijn, zou de band nog sterker zijn. De band is zeker goed tussen ons, ook op training. Met al mijn ploeggenoten hier is er wel een goede klik. Als ik één iemand moet kiezen, ga ik toch voor Glodi (Mbuyi-Mbayo). Hij is mijn beste vriend.”

Ga je jouw contract verlengen?

“Nee, ik ga volgend seizoen voor een nieuwe uitdaging. Mijn droom is om profvoetballer te worden. Er zijn enkele ploegen geïnteresseerd, maar nog niks concreet. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik heb hier een leuke periode gehad bij Thes. Nu is het tijd voor de volgende stap in mijn carrière.”

Wat ga je bij Thes het hardst missen?

“Dat is nu moeilijk om te zeggen. Dat ga ik pas beseffen wanneer ik hier niet meer ben. Dan komen al die leuke momenten terug naar boven. Uiteraard ga ik de spelers en staf missen want dat zijn vrienden geworden. We hebben samen een band opgebouwd en dat zal ik nooit vergeten. De doelpunten die ik heb gescoord zijn ook leuke momenten geweest. Zeker de hattricks, die steken er wel bovenuit. Vooral dan die tegen Olympic Charleroi. We komen eerst 0-2 achter en ik scoorde alle doelpunten voor Thes in die wedstrijd. De laatste was in blessuretijd en de ontlading achteraf was enorm. Ik vond het fijn om op die manier de ploeg te helpen.”

Wie is de beste speler waarmee je samen hebt gespeeld?

“Dat was (Alejandro) Pozuelo bij Genk. Wat hij deed op training en in de wedstijden was echt ongelofelijk. Die man was fantastisch aan de bal. Zelfs als hij geen zin had om te trainen, was hij nog steeds de beste. Ik heb niet zo veel met hem kunnen praten. Er was natuurlijk toen al dat leeftijdsverschil, maar het was een genot om hem aan het werk te zien.”

Met welk dier zou jij jezelf vergelijken?

“Als ik zou kijken naar mijn karakter kies ik voor een leeuw. Een leeuw kan heftig en agressief zijn. Zeker op het veld kan ik ook zo reageren. Ik wil altijd goed doen voor iedereen en wil ook elke keer opnieuw winnen. In een leeuw schuilt een winnaar en ook in mij.”

Wie is je grote voorbeeld?

“Luis Suárez! Zijn spel, de snelheid, verdedigers uitdagen, doelpunten maken en ga zo maar door. Hij was en is nog steeds een geweldige speler. Ik denk ook dat we een beetje hetzelfde karakter hebben, als speler dan bedoel ik. Messi-Suárez-Neymar (MSN) was een dodelijk trio. Daar heb ik toen heel veel wedstrijden van gezien. Net zoals zijn periode bij Atlético Madrid toen ze kampioen werden.”

Wat is je beste eigenschap?

“Als persoon zou ik zeggen lief en vriendelijk en als voetballer mijn snelheid. Dat zullen de mensen rondom mij ook kunnen bevestigen. Ik wil altijd het beste voor iedereen. Op het veld kan ik verdedigers pijn doen met mijn snelheid. Dat is ook dit seizoen weer gebleken.”

Wat is je slechtste eigenschap?

“Ik stel mij niet zo snel open als persoon. Bij mensen die ik niet goed ken, zal ik meer terughoudend zijn. Terwijl bij mijn vrienden en kennissen kan ik wel wat uitbundiger zijn. En als speler kan ik nogal snel opvliegend zijn. Dat is nog een werkpunt voor mij. Maar dat toont ook wel aan dat ik elke wedstrijd wil winnen.”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens twee kaartjes waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Voor altijd schuurpapier gebruiken als toiletpapier – Nooit kunnen autorijden

“Ik zou voor het eerste gaan: ‘Voor altijd schuurpapier gebruiken als toiletpapier.’ Ik rij graag met de auto en zou dat niet kunnen missen. Ook omdat mijn familie niet in de buurt woont, is een auto wel een handig vervoersmiddel. Ik gedraag mij in de auto zeker niet als een racepiloot. Eerder rustig en meer gecontroleerd.”

Nooit meer internet – Je bent voor altijd 5 jaar oud

“Doe dan maar: ‘Nooit meer internet.’ Internet vind ik absoluut niet belangrijk. Het is zeker handig, maar ik zou gerust zonder internet door het leven kunnen gaan. Mijn vriendin is daar veel meer mee bezig dan ikzelf. Als ik nu zou kunnen teruggaan naar mijn kindertijd, zou ik dat onmiddellijk doen.”

Er bestaat geen kleding in jouw maat – Nooit meer jezelf kunnen wassen

“Deze is simpel. Zonder twijfel kies ik voor: ‘Er bestaat geen kleding in jouw maat.’ Hygiëne vind ik wel belangrijk. Dat je er goed en verzorgd uitziet. Ik was mij ook twee of soms zelfs drie keer per dag.”

Geen tanden meer hebben – Er zit altijd zand in je eten

“Deze is echt moeilijk. Ik ga voor: ‘Er zit altijd zand in je eten.’ Zonder tanden leven, zie ik niet zitten. Het is ook niet mooi. Dan heb ik veel liever wat zand in mijn eten hoor. Ik lust ook bijna alles, dus dat zal nog wel lukken dan. Enkel spinazie en witlof moet je mijn niet geven.”

Voor de rest van je leven op een eiland leven – Je hebt helemaal geen haargroei meer

“Deze is makkelijker dan die vorige (lacht). Doe maar: ‘Je haar zit altijd slecht.’ Ik kan absoluut niet alleen leven. Zet mij alleen op een eiland en na drie dagen ben ik dood. Mijn haar is niet zo belangrijk en zeker niet als ik tussen deze twee dilemma’s moet kiezen. Ik moet ook altijd met iets bezig zijn. Als ik alleen zou zijn, ga ik me al snel vervelen. Dan ben ik veel liever druk bezig met verschillende dingen. Vooral voetbal dan!”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE