Interview Wannes Van Elsen: “Mijn ambitie nog dit seizoen? Scoren!”

Jong, zelfzeker en ambitieus. Als Erik Van Looy in De Slimste Mens ter Wereld zou vragen: “Wat weet je over Wannes Van Elsen?”, zijn dat al drie trefwoorden die je kan opsommen. Hij zit voorlopig aan 10 wedstrijden dit seizoen en blijft hongerig. Wij stelden 18 vragen aan onze 18-jarige nummer 18.

Waarom ruilde je vorig seizoen KVC Westerlo in voor Thes Sport?

“Na 12 jaar bij KVC Westerlo gespeeld te hebben, zag ik er geen toekomst meer en moest iets ondernemen. Zeker als je ouder wordt is het belangrijk om ergens te spelen waar je jezelf op termijn kan gaan settelen. Ik voelde al snel dat Thes de juiste oplossing zou kunnen zijn. Jelle (Aerts, destijds trainer van de beloften en nu Thes B) had mij gecontacteerd en zo is de bal aan het rollen geraakt. Bij mijn eerste training hier was ik zelfs nog licht geblesseerd. Omdat ik zo graag naar hier wilde komen, heb ik even op mijn tanden gebeten.”

Voel je jezelf thuis bij Thes?

“Ik voel mij uitstekend hier en dan voel je jezelf automatisch wel thuis. Vanaf het begin werd ik hier goed ontvangen en omringd door de juiste personen. Ik speel hier sinds dit seizoen, maar kende wel al enkele spelers. Vooraf dacht ik dat het niveau hier lager zou liggen en dat heeft me in het begin toch verrast. Ik durf zelfs te zeggen dat het niveau bij de beloften hier hoger ligt dan bij de beloften van KVC Westerlo.”

Waarom moeten jonge voetballers voor Thes kiezen?

“Omdat Thes enorm veel kansen geeft aan zijn jeugdspelers. Er zijn goede trainers die weten hoe ze je moeten aanpakken en je wordt goed begeleid. Het verwachtingspatroon ligt hoog, maar het is zeker niet onrealistisch. Je moet er hard voor werken, maar hard werken wordt beloond.”

Krijgen jonge voetballers veel kansen bij Thes?

“Zoals ik daarnet al zei is het antwoord: ‘Ja’ hierop. Er worden heel veel jeugdspelers doorgeschoven naar de eerste ploeg en je merkt ook dat ze dat kunnen. Het is leuk dat ze hier het lef hebben om jonge spelers kansen te geven. Daar zijn voorbeelden genoeg van dit seizoen. Ik heb heel wat ex-ploegmaakkers die Thes kennen als een ploeg die de jeugd kansen geeft. Dat zorgt er ook voor dat spelers meer geneigd zijn om voor Thes te kiezen.”

Van welke speler bij Thes leer je het meest?

“Ik denk toch wel van Endrit Voca. We spelen op dezelfde positie en hij heeft een geweldige traptechniek. We hebben een beetje dezelfde speelstijl en hij is echt een heel goede voetballer. Hij helpt me ook door te zeggen hoe je sommige wedstrijdsituaties moet aanpakken en geeft goede tips. Hij heeft me ook meteen helpen integreren in de spelersgroep en dat was wel fijn. Ik zou heel graag volgend seizoen zijn plaats overnemen in de ploeg, maar we zullen zien hoe alles verloopt. Ik moet nog heel hard werken en ben er zeker nog niet. Bij elke minuut die ik mag spelen, zal ik tevreden zijn.”

Wat zijn je doelstellingen nog voor dit seizoen?

“Natuurlijk is mijn doelstelling om zoveel mogelijk te spelen. Elke kans die ik krijg, zal ik met beide handen grijpen. Het belangrijkste is natuurlijk dat de ploeg het zo goed mogelijk doet en hopelijk kunnen we nog hoog eindigen. We zijn de laatste weken punten aan het pakken dus misschien kan het nog. Ik probeer elke dag heel hard mijn best te doen zodat ze altijd op mij kunnen rekenen.”

“Ik heb al bij de eerste ploeg, de beloften en Thes B gespeeld. Het zijn verschillende ploegen en verschillende competities, maar je leert er wel heel veel. Het is in mijn geval heel belangrijk om te spelen en waar dat dan is, maakt niet zoveel uit voor mij. Het is ook belangrijk om in het juiste ritme te blijven zodat je niveau op training niet achteruit gaat. Bij Thes B speel je echt mannenvoetbal en je wordt er fysiek beter van. Iets wat ik bij mezelf ook voel doorheen het seizoen.”

Wat zijn je doelstellingen voor volgend seizoen?

“Normaal ga ik volgend seizoen deel uitmaken van de A-kern. Mijn doelstelling is dan om zoveel mogelijk te spelen en basisplaatsen te verzamelen. Het is de bedoeling om als speler heel hard te groeien en veel te leren. Ik ben een harde werker en dat is ook te zien op het veld. ‘Opgeven’ staat niet in mijn woordenboek. Ook bij een 5-0 achterstand zal ik er nog altijd in blijven geloven.”

“Thes is een echte familieclub en dat is wel te merken. Kijk maar naar Tim (Jeunen), Nick (Hulsmans), Kenneth (Kerckhofs) en Sam (Vanaken) die hier al heel lang spelen. Iedereen vecht voor elkaar op het veld en het is een echte vriendengroep hier. Samen als ploeg kunnen we nog mooie dingen laten zien. Volgend seizoen moet ons seizoen worden!”

Hoe belangrijk is je grootvader voor jou?

“Mijn grootvader komt altijd kijken naar de wedstrijden en zelfs op trainingen is hij van de partij. Dat is al zo sinds ik bij de U6 speel. Ik ben ook de enige kleinzoon in de familie en hij heeft vroeger zelf nog gevoetbald dus dat schept wel een band. Hij laat me ook altijd weten wat ik goed en minder goed deed op wedstrijden en trainingen. Dat helpt me ook wel, want ik weet dat hij altijd eerlijk is en in mij blijft geloven. Onze band is uitstekend en hij komt regelmatig langs. We praten dan altijd over voetbal.” (lacht)

“Ik heb hem jammer genoeg nooit zelf zien voetballen, maar vroeger in de tuin merkte ik wel dat hij een goede voetballer is geweest. Mijn grootvader had een goede traptechniek. Misschien heb ik dat wel van hem overgekregen? Toen hij zag dat er op mij gestemd kon worden voor dit interview, was hij echt heel nieuwsgierig en benieuwd of ik had gewonnen. Ik heb het elke dag moeten aanhoren (lacht) en heb ook verzwegen dat hij in het interview ging voorkomen als verrasing.”

Is talent genoeg om te slagen als voetballer?

“Nee dat denk ik niet. Met talent kan je heel ver raken als voetballer, maar genoeg is het zeker niet. Je wilt altijd beter worden en progressie maken. Dat zal niet lukken met enkel het talent. Er is maar één iemand die er puur op talent is geraakt en dat is Lionel Messi. Dat zal ook niemand meer lukken. Je moet altijd werken om je mindere punten te verbeteren. Je kan jezelf ook niks verwijten dan omdat je er alles aan gedaan hebt.”

Ben je een vrije trappenspecialist?

“Persoonlijk vind ik van wel. Samen met mijn beste vriend Zenzo De Boeck hebben we er heel veel op geoefend. Hij is een doelman en dat is wel handig dan. Dit seizoen heb ik er ook al een paar gescoord bij de beloften. Ik probeer er altijd het beste van te maken. Het is ook zeker een extra wapen als team dat je spelers hebt die een goede vrije trap kunnen zetten. Ik ben vaak te zien op voetbalveldjes om mijn vrije trap te oefenen. Iets wat je niet vaak genoeg kan oefenen.”

Wat is je beste eigenschap?

“Ik denk toch wel mijn traptechniek, omdat ik passen kan geven die andere spelers misschien niet zien. Ik zal ook altijd de voetballende oplossing zoeken. Op training probeer ik het mezelf zo moeilijk mogelijk te maken omdat je dan fouten mag maken. Ik kijk heel veel filmpjes van Kevin De Bruyne. Hij is ook mijn favoriete speler. Ik kijk dan altijd op welke manier hij tegen een bal trapt en hoe hij het ziet tijdens een wedstrijd. Meestal is het best indrukwekkend.”

Wat is je slechtste eigenschap?

“Dribbelen is wel een werkpunt bij mij. Dat is al enorm verbeterd tegenover vroeger, want ik werk er ook heel hard aan. Vooral als ik voetbal met vrienden probeer ik zoveel mogelijk te dribbelen. Tot ergernis van hen dan.” (lacht)

Dit seizoen zal ik tevreden zijn als..

“Als ik nog veel minuten kan maken en als de ploeg zo hoog mogelijk kan eindigen. Het zou leuk zijn om zelf nog belangrijk te zijn voor Thes dit seizoen. Een doelpunt maken zou echt nog leuk zijn en dat is mijn ambitie ook nog wel. Wat ik ga doen als ik scoor? Vieren met mijn opa!”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Pizza – Pasta

“Dat is een gemakkelijke voor mij, want ik zal altijd: ‘Pasta’ nemen. Het is een perfecte maaltijd voor voetballers en ik eet het ook gewoon heel graag. Daar kan je mij elke dag mee plezieren.”

Nooit meer je haar wassen – Nooit meer je tanden poesten

“Dan zou ik: ‘Nooit meer je haar wassen’ nemen. Je tanden zijn toch wel heilig denk ik en je hebt ook maar één gebit. Om je haar te wassen, kan je desnoods droogshampoo gebruiken.”

Vroeg opstaan – Vroeg gaan slapen

“Dan neem ik toch: ‘Vroeg gaan slapen’ hier. Ik ga altijd rond 22:30 uur slapen omdat ik niet lang kan opblijven ‘s avonds. Uitslapen is ook altijd wel leuk.” (lacht)

Nooit meer muziek luisteren – Nooit meer een film kijken

“Hier kies ik: ‘Nooit meer een film kijken’, omdat ik niet echt zo’n filmliefhebber ben. Ik heb in mijn leven alleen maar Cars uitgekeken. Muziek zal altijd mijn voorkeur krijgen en Bruno Mars is mijn favoriete artiest.”

Parijs – Londen

“Dan kies ik voor: ‘Londen’ natuurlijk. In Londen heb je heel veel voetbalclubs. Ik zou heel graag eens een weekje naar Londen gaan om er een paar wedstrijden mee te pikken.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE