Interview Glenn Hermans: “Vanaf het eerste moment, had ik hier een heel goed gevoel”

Hij kreeg de meeste stemmen van alle leden van de trainersstaf. Daarom was onze keepertrainer de volgende om een interview mee af te nemen. En wat blijkt? Zijn link met Thes Sport is veel groter dan gedacht. Je komt alles te weten in onderstaand gesprek met de man die onze doelmannen naar een hoger niveau moet leiden.

Hoe ben je bij Thes terechtgekomen?

“Dat is al meteen een goede vraag eigenlijk. Die vraag kan je best aan Dirk Thoelen (sportief directeur) stellen. Ik zat samen met zijn zoon Yannick (doelman van KV Mechelen) op de UEFA B cursus voor keepertrainers. Misschien ben ik via die piste bij Thes verzeild geraakt? Vorig seizoen was er al het eerste contact. Ik heb eerst met Dirk een gesprek gehad en achteraf met Maxime Annys.”

“Ook Niels Hermans heb ik even gesproken. Hij heeft me wat wegwijs gemaakt binnen de club. Ik was vorig seizoen actief al keepertrainer bij Sporting Hasselt. Ik ben zelf afkomstig uit Hasselt en dat is en blijft de ploeg van mijn hart. Thes is een trapje hoger dus de beslissing was vrij snel gemaakt. Als keepertrainer krijg je heel weinig een kans om je te verbeteren. Als die trein passeert, moet je er gewoon opspringen.”

Heb je spijt van die beslissing?

“Ik heb nooit spijt van mijn beslissingen. We hebben de laatste weken niet al te veel punten behaald. Voor de buitenwereld lijkt dat dan slecht, maar ook daar leer je als trainer enorm veel uit. Die slechte momenten zijn er trouwens bij Sporting Hasselt ook geweest hoor. Ik ben in een heel warme en familiale club terechtgekomen dus spijt heb ik absoluut niet. Tussen de spelers en de trainersstaf is er een goede samenwerking en ik kom altijd met veel plezier naar de club.”

Ken je jouw voorganger?

“Ik heb heel veel goede dingen over hem gehoord. We heten allebei Hermans, maar zijn geen familie van elkaar. Zoals ik al zei heb ik vorig seizoen al eens met hem samengezeten. Het is een fijne en sympathieke gast. Hat waren grote schoenen om op te vullen dit seizoen. Hij heeft zijn stijl van training geven en ik heb die van mij. Ik ben zelfs een beetje fier dat ik zijn opvolger ben.”

Was je zelf een goede doelman?

“Dat kan je best aan mijn trainers van toen vragen, maar ik had zeker wel kwaliteiten. Op 16-jarige leeftijd ben ik bij de eerste ploeg van Sporting Hasselt terechtgekomen. Ik heb er samengespeeld met Nick Hulsmans. Sterker nog, ik zat naast hem in de kleedkamer. We waren beide toen nog heel jong. Hij is altijd een heel rationele persoon geweest en een vechter op het veld.”

“Als jeugdspeler werd ik in het begin zelfs niet opgesteld. Ze vonden dat ik te veel fouten maakte en wilden mij zelfs wegsturen. De keepertrainer bleef vertrouwen in mij hebben waardoor ik ben mogen blijven. Een paar maanden later mocht ik dan meetrainen met de eerste ploeg van Sporting Hasselt. De eerste doelman was toen Jonas Maes die hier ook nog gespeeld heeft. Ik kreeg al snel last van veel blessures en ook door mijn studies heb ik dan besloten om te stoppen als doelman om mij volledig te kunnen focussen op mijn studies. Ik heb een Master in de Sociologie behaald aan de KU Leuven.”

Hoe ben je in het trainerscircuit gerold?

“Ik ben begonnen als keepertrainer bij Juve Hasselt toen ik 22 jaar was. Dat heb ik enkele jaren gedaan en daarna ook nog bij RC Hades én Sporting Hasselt. Op hetzelfde moment gaf ik dus bij drie verschillende Hasseltse clubs keepertraining. Elke dag van de week gaf ik wel ergens training. Na verloop van tijd heb ik de keuze gemaakt om enkel nog bij Sporting Hasselt actief te zijn als keepertrainer. Het bleek allemaal wat moeilijk te combineren. Vorig seizoen was ik dan keepertrainer van de eerste ploeg van Sporting Hasselt en ook in de jeugd van Fortuna Sittard in Nederland. Dit seizoen ben ik mij volledig gaan focussen op Thes.”

Wat zijn de eigenschappen van een goede doelman?

“Een doelman moet eigenlijk gewoon ballen kunnen pakken, simpel. Ik kan zeggen dat voeten en handen belangrijk zijn, dat communicatie en positiespel belangrijk is, maar het allerbelangrijkste is gewoon dat je de ballen pakt. Lengte is een voordeel, maar voor mij zeker geen vereiste. Een kleine doelman kan dat nog steeds compenseren met goed positiespel en sprongkracht. Grote doelmannen hebben ook zeker nadelen die kleinere doelmannen niet hebben.”

“Een doelman moet eigenlijk vooral vertrouwen uitstralen. Hij moet mentaal fris zijn en zich goed voelen bij zijn club. Als doelman kan je nooit de held van de wedstrijd zijn, tenzij je in de laatste minuut een strafschop pakt of een wereldredding doet. Een speler kan tien keer een kans missen, maar in de allerlaatste minuut toch nog scoren en dan is hij de man van de wedstrijd. Voornamelijk kan een doelman alleen de antiheld worden, maar we zijn de belangrijkste speler van de ploeg. Een heel goede doelman is van onschatbare waarde.”

Stel nu eens de perfecte doelman samen

“De mentaliteit van Gianluigi Buffon, de coaching van Fabien Barthez, de handen van Jan Oblak, de voeten van Ederson Moraes, het lichaam ook van Ederson Moraes, de sprongkracht van Édouard Mendy de reflexen van Thibaut Courtois, en het showgehalte van André Onana. Probeer deze doelman maar eens te passeren. Ik wens iedereen heel veel succes!”

Hoe hoog is het plafond van Tibo Herbots?

“Hoe hoog is een gemiddeld plafond, drie meter? Grapje natuurlijk. Tibo heeft zeker heel veel kwaliteiten. Natuurlijk zijn er ook wel nog werkpunten, maar die heeft iedere doelman. Ik vind dat we de voorbije maanden al heel wat stappen hebben gezet naar bepaalde aspecten. De tijd zal moeten uitwijzen welk niveau hij op termijn aankan.”

“Het eerste contact tussen ons was heel goed. Dat geldt trouwens voor alle doelmannen. Ik heb niet superveel regels en begin altijd vanuit respect naar elkaar toe. Dat zat van in het begin al goed met zowel Tibo, Milo (Roekaerts) en Noah (Jorissen). Momenteel is er een goede samenwerking en hopelijk blijft dat zo. Ik heb een fijne groep die veel potentieel heeft. Ook voor mij als trainer is dat heel leuk om met zo’n jongens aan de slag te kunnen gaan.”

Is er een zanger aan jou verloren gegaan?

“Een zanger niet bepaald denk ik. Een sfeermaker ben ik zeker wel. Ik vind dat elke overwinning hoe klein die ook is, gevierd moet worden. Je ziet wel dat het zomaar kan gedaan zijn met wedstrijden winnen. Winnen is iets heel speciaals en ik hoop dat elke speler dat ook beseft. Bij elke overwinning hoort er wel een feestje. Dan sta ik zeker op de eerste rij om de boel in gang te steken.”

Wat is je recordaantal Duvels op één avond?

“Dat vind ik heel gevaarlijk om te antwoorden. (lacht) Ik kan wel vertellen dat het er meer dan tien en minder dan vijftien zijn geweest. Het exacte aantal laat ik aan de mensen die dit lezen en de supporters over om te raden. Ik ben altijd wel te vinden voor een lekkere pint of een Duvel. De dagen nadien worden wel zwaarder. Dat heeft met de leeftijd te maken zeker?”

Wie is jouw kapper?

(Lacht heel luid) “Ik heb een heel moeilijk kapsel. Wat ik ook doe, ze zullen altijd slecht liggen. Ik hecht niet zoveel belang aan mijn uiterlijk. Ik sta toch meestal door weer en wind op het veld waardoor mijn haar allerlei soorten en vormen aanneemt. Mijn kapper is Ersoy Akyil en heeft nog bij Thes B gespeeld. Hij werkt bij MensConcept in Hasselt en ik vind hem een heel goede kapper. Hij doet dat altijd heel goed bij mij! Ik ben telkens zeer tevreden als ik bij hem naar buiten wandel.”

Wat is je mooiste vakantiebestemming?

“Ijsland is wel het land waar ik de beste herinneringen heb gemaakt. Het is een prachtig land met een prachtige natuur. Er is een ander tempo van leven. Helemaal anders zoals hier in België. Ik ben al op heel veel plaatsen geweest, maar Ijsland is toch wel veruit de mooiste. Elke keer opnieuw ben ik onder de indruk hoe mooi het daar wel niet is. Voor mensen die er nog nooit geweest zijn, is dat zeker een aanrader.”

Ben je een familiemens?

“Familie is belangrijk voor mij, zeker mijn gezin. Zij zorgen er mee voor wat je allemaal kan bereiken in je leven. Ik ben dankbaar voor de kansen en het vertrouwen dat ik krijg. Zonder hen zat ik hier nu ook niet. Ik ga nog geregeld op bezoek bij mijn ouders, grootouders, nonkels en tantes. Als ze hulp nodig hebben om naar de winkel of de dokter te gaan, help ik ze altijd. Dat is het minste wat ik kan terugdoen.”

Is Thes een familieclub?

“Dat heb ik in het begin van dit interview al eens gezegd. Vanaf het moment dat ik hier voor de eerste keer arriveerde, had ik een heel goed gevoel. Zowel met voorzitter Wendy (De Wit) als met Guy (Binnemans, ondervoorzitter) en Dirk (Thoelen, sportief directeur) klikt het heel goed. Het zijn heel toffe mensen waarmee je over alles kan praten. Dat vind ik belangrijk omdat ik dat niet overal ervaren heb. Mijn neef Kenny Ponet heeft hier ook gespeeld en had alleen maar lovende woorden over voor Thes. Ik heb hier meteen mijn draai gevonden.”

Omschrijf Thes in vijf woorden

“Een gerenommeerde club, een charmante club, een rationele club, een emotionele club en een warme club. De kleine mankementjes die er zijn, maken het hier net zo mooi. Die mogen zeker niet verdwijnen vind ik. Dat zorgt ervoor dat Thes Thes is.”

“Ik wil namens heel de doelmannengroep de spelers van de U15Gew bedanken voor de steun die ze ons geven met de leuke spandoeken, liedjes en andere dingen. Wij gaan zeker nog eens iets doen samen met die jongens dit seizoen, dat is bij deze beloofd. Het is enorm jammer dat onze schema’s niet gelijkaardig zijn. Ze hebben drie ploegen en spelen niet altijd op hetzelfde moment. Vanaf dat de kans er is, gaan we ons engageren om iets leuks in elkaar te steken.”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Alleen wonen in een luxevilla – Met de liefde van je leven wonen in een klein huisje

“Uiteraard: ‘Met de liefde van je leven wonen in een klein huisje’, natuurlijk. Wij zijn al een aantal jaar samen en alles loopt perfect. Er is niks mooiers dan samen met haar te wonen. In een huis hoe klein of hoe groot dan ook.”

Dubbel zo snel lopen – Dubbel zo hoog springen

“In ons geval: ‘Dubbel zo hoog springen’. Dat is geen moeilijk dilemma natuurlijk. Elke doelman zou dit kiezen.”

Spreken – Luisteren

“Ik luister liever dus ik kies voor: ‘Luisteren’. Luisteren gaat u slimmer maken dan door te spreken. Een wijze raad.”

Je teen breken – Je vinger breken

“Dan toch liever: ‘Je vinger breken’. Die zijn bij mij toch al zo vaak gebroken geweest. Een nadeel als je doelman bent natuurlijk. Dat zijn de risico’s van het vak.”

Doelpunt – Assist

“Een leuke om mee af te sluiten. Ik ga voor: ‘Assist’ van een doelman met een doelpunt in de laatste minuut. Mooier kan het niet worden!”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE