Interview Andreas Mele: “THES is mijn tweede thuis”

Hij stond tegen Olympic Charleroi voor de derde keer op rij in de basis. Vorig seizoen speelde Mele nog bij de beloften, maar vanaf dit seizoen mag hij zich bewijzen bij de grote jongens. Iemand die brandt van ambitie, zo hebben we ze graag. Leer ons jeugdproduct beter kennen in dit interview. We stelden 22 vragen aan het rugnummer 22 van Thes Sport.

Hoe gaat het ermee?

“Met mij gaat het goed. Zowel persoonlijk als op voetballend vlak. Ik voel me goed op Thes en ben hier graag. Telkens als ik hier ben, voelt het alsof ik naar mijn tweede thuis kom. Dat komt misschien ook omdat het al mijn vierde seizoen is hier. Door mijn druk leven ben ik volgens mij zelfs meer hier dan thuis.”

Zijn de trainingen lastig?

“Ik speelde vorig seizoen bij de beloften en je merkt wel dat het niveau hier hoger ligt. Bijvoorbeeld de looplijnen en andere tactische dingen zijn hier wat uitgebreider. Ik krijg veel steun van de spelers en zij helpen mij goed wanneer dat nodig is. Dat zijn dan bijvoorbeeld Endrit (Voca), Tibeau (Swinnen) en Sam (Vanaken). Ik heb een goede voorbereiding gehad, daardoor ben ik conditioneel in orde.”

Wie is je beste vriend op het veld?

“Ik heb met niemand problemen waardoor ik ook met iedereen goed kan opschieten. Als ik toch iemand moet kiezen is het toch wel met Lander (Van den Broeck). We hebben samen bij de jeugd gevoetbald en we spelen ongeveer op dezelfde positie wat de band ook wel wat sterker maakt. Het is een toffe gast en kan er goed mee lachen. Als het serieus moet, zijn wij dat ook wel.”

Ben je tevreden over je huidig seizoen?

“Ik ben blij dat ik zoveel minuten mag maken van de coach. Dit is een leerjaar voor mij en ik leer elke dag bij. We hebben een goede ploeg en mogen niet klagen over de kwaliteit die er aanwezig is. Eigenlijk was ik eerst een aanvaller. Als aanvaller ben ik verhuisd naar het middenveld en daarna nog een rijtje naar achter als verdediger. Ik kan op elke positie uit de voeten, maar het is wel gebleken dat de positie van vleugelverdediger mij het beste ligt.”

Wat zijn je doelstellingen nog dit seizoen?

“Zo veel mogelijk minuten maken, maar daar zal ik zelf voor moeten werken. Ik wil van de ervaren spelers heel veel leren. Mijn ambitie is om op en naast het veld een belangrijke speler te worden. Mee ervoor zorgen dat de groep goed samenblijft en dat we voor mekaar door het vuur gaan. De coach geeft jeugdspelers veel kansen en daar ben ik persoonlijk wel blij om. Dan is het aan ons om die kansen met beide handen te grijpen.”

Wat vond je van de bekerwedstrijd tegen Sporting Charleroi?

“Ik vond dat ik een goede prestatie heb neergezet. De wedstrijd was voor mij een hele belevenis. Je speelt natuurlijk niet elke week tegen een profclub. Jammer dat we niet scoorde in de eerste helft, want dat zat er zeker in. Toch mogen we zeer tevreden zijn over onze wedstrijd. Ik ga die alvast nooit vergeten, zeker omdat ik in de basis stond. De sfeer op de tribune met de supporters maakte het echt af. Heel blij dat ik dit heb mogen meemaken.”

Wat doe je van werk?

“Ik ben boekhouder bij Defensie in Leopoldsburg. Ik werk dus bij het leger. Voor heel België doe ik de boekhouding van de horeca en dat doe ik nu twee jaar. Eigenlijk was dat mijn plan niet. Ik heb gestudeerd om leerkracht LO te worden, maar vond het niks om voor een klas te staan. Ik zag een vacature bij Defensie als boekhouder en heb toen een opleiding gevolgd. Nadien ben ik direct mogen beginnen. Het is perfect te combineren met het voetbal en ik heb de mogelijkheid om er te sporten. Ik doe het heel graag.”

“Mijn baas laat heel veel toe en dat vind ik positief. We zijn met drie op de boekhoudafdeling: de baas, een collega en ik. Op een andere afdeling werkt Bert en hij is een heel goede vriend van mij. We gaan vaak lopen en als ik een loopschema krijg van Thes, helpt hij me er altijd mee. We hebben een heel goede band samen. Ik had het nooit zien aankomen dat ik deze job ooit zou uitoefenen, maar nu zie ik het mezelf wel voor altijd doen.”

Was je een goede student?

“Eigenlijk wel, maar ik studeerde nooit. (lacht) Taken schreef ik ook meestal gewoon over van een klasgenoot. Ik raakte altijd door mijn jaar zonder er iets voor te moeten doen. Ik volgde de richting LOS, Lichamelijke Opvoeding en Sport in GO! Next sportschool in Hasselt. De sfeer op school was echt geweldig. Ik ging vooral naar school om er mijn vrienden te zien.”

Dus vaak heb je niet moeten nablijven?

“Iedereen is jong geweest dus af en toe gebeurde dat wel. (lacht) We hebben wel wat uitgespookt, maar niks abnormaals. Als we moesten nablijven, was dat meestal met heel de groep omdat we altijd samen waren. Als ik de tijd zou kunnen terugdraaien naar die periode, zou ik dat onmiddellijk doen. Ik heb een heel leuke tijd op school gehad. De school was fijn, de leerlingen en leerkrachten ook. Ik had heel veel sport dus weinig theorie, heerlijk toch?”

Wat is je favoriete spelletje op de Playstation?

“Voetbal natuurlijk! Ik heb ook alleen maar voetbalspelletjes. Meestal speel ik FIFA of Rocket League. Al speel ik Rocket League wel liever. Het is voetbal, maar dan met auto’s en ik kan het ook wel best goed eigenlijk. Vroeger speelde ik vaker op de Playstation dan nu. Ik heb een druk leven en ben niet vaak thuis. Meestal zie ik mijn ouders ook alleen maar aan de ontbijttafel.”

Je hebt buitenlandse roots?

“Ja, mijn moeder is afkomstig van Spanje en mijn vader van Italië. De enige link die ik heb met België is dat ik er geboren ben. Met Spanje heb ik meer contact en we gaan er minstens één keer per jaar op vakantie. Ik denk zelfs dat mijn vader ook liever in Spanje is dan in Italië. (lacht) Zelf ben ik trouwens ook nog nooit in Italië geweest. Ik kan perfect Spaans spreken, maar geen Italiaans. Enkel sommige basiswoordjes ken ik.”

“Ik woon in Genk en daar zijn ook veel buitenlanders die er wonen. Daarom heb ik meer ‘buitenlandse’ vrienden als ik het zo mag zeggen. Je komt die mensen in Genk vaker tegen en ik heb ze wel graag. Ik zoek die mensen niet speciaal op, maar maak gewoon geen onderscheid. Voor mij is iedereen hetzelfde.”

Wie is je favoriete Spaanse voetballer?

“Er is maar één iemand en dat is Sergio Ramos! Hij is een centrale verdediger en een echte beer. Hij is kapitein en heeft ook het land Spanje al veel geholpen, het is een echte topvoetballer. Ik zie hem graag spelen en dat heeft misschien te maken omdat ik meer naar verdedigers kijk omdat ik er zelf ook een ben. Hij is een voorbeeld voor velen!”

Wie is je favoriete Italiaanse voetballer?

“Ik kijk niet echt veel Italiaans voetbal. Als we thuis naar Spanje – Italië kijken, supporter ik altijd voor Spanje. De eerste die nu in mij opkomt is Gianluigi Buffon. Het is een goede keeper, is ook kapitein geweest, heeft een uitstekende mentaliteit en is een echte krijger. Als Spanje tegen Italië moet voerballen, wint Spanje toch hoor.” (lacht)

Naar welke speler van de Jupiler Pro League kijk jij op?

“Dat is toch wel Daniel Muñoz van KRC Genk. Hij speelt op dezelfde positie als mij. Het is echt een heel goede verdediger en hij maakt als verdediger meer doelpunten dan de meeste aanvallers. Dit seizoen heeft hij in de competitie ook al vijf keer gescoord trouwens. Ik tap pintjes in het stadion van KRC Genk in de Zuidtribune. Dat doe ik nu al vijf jaar en dat ik dan naar de wedstrijden kan kijken, is mooi meegenomen.”

Naar welke speler van Thes Sport kijk jij op?

“We hebben veel goede voetballers hier, maar ik kijk toch het meeste op naar Nick (Hulsmans). Hij speelt op dezelfde positie en ik leer heel veel van hem. Hij heeft een goede mentaliteit en brengt de ploeg veel bij. Op het veld, maar ook in de kleedkamer is hij een echte aanjager. Hij heeft alle kwaliteiten die een kapitein moet bezitten.”

“Ook vind ik het knap wat iemand zoals Elvis (Mehanovic) al bereikt heeft ondanks zijn jonge leeftijd. Hij heeft al veel stappen gezet als speler en is zeker een meerwaarde hier. We carpoolen samen en dan praten we veel. Hij heeft me al veel verhalen verteld dus dat is wel een speler waar ik ook naar op kijk.”

Wat zijn je sterke punten als speler?

“Van mij? Toch wel mijn snelheid denk ik. Als ik een keer weg ben, houden ze mij niet snel tegen. Je krijgt als vleugelverdediger veel ruimte en daar maak ik graag gebruik van. Persoonlijk vind ik ook dat ik goed tweevoetig ben. Het maakt me niet uit op welke voet ze mij aanspelen. Met zowel links als rechts kan ik wel tegen een bal trappen.”

“Bij de beloften was ik vorig jaar kapitein. Ik praatte veel tijdens de wedstrijden om andere spelers bij te sturen. Het is een belangrijke rol en wil die graag ooit bij Thes worden. Dat is zeker een ambitie van mij. Alles op zijn tijd en Nick (Hulsmans) doet dat hier voortreffelijk. Als er binnen een X-aantal jaar een opvolger wordt gezocht, mogen ze zeker eens langs mij passeren. (knipoogt) Ik sta graag in de belangstelling en daar moet je als kapitein ook tegenkunnen.”

Wat zijn je werkpunten als speler?

“Heb je even? Nee grapje. Ik ben nog jong dus moet nog veel leren natuurlijk. Mijn handelingssnelheid mag nog wat sneller. De stap van de beloften naar de eerste ploeg is een heel grote stap en dat blijft elke week opnieuw wennen. Dat leer je ook door veel te spelen. Ik krijg veel te veel domme gele kaarten en dat is zeker nog een werkpunt. Ik hoop om veel ervaring op te doen bij Thes zodat die werkpunten stilaan weggewerkt worden. We worden als speler heel goed bijgestaan en zie dat dus zeker goedkomen!”

Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.

Weten hoe je sterft – Weten wanneer je sterft

“Dat is al direct een moeilijke. Ik zou kiezen voor: ‘Weten wanneer je sterft’, dan heb je tenminste nog een deadline en kan je nog zoveel mogelijk doen in het leven. Het zou leuk zijn als je dat op voorhand weet. Ik ben katholiek en lees vaak in de Bijbel. Ik geloof ook wel in leven na de dood. Het is een interessant onderwerp hoor.”

Smoutebollen – Churros

“Wat een leuk dilemma! Al is dit voor mij geen dilemma. Ik ga voor: ‘Churros’ en die van mijn abuela (oma in het Spaans) zijn de allerbeste. Dat zijn de lekkerste die er bestaan. Op de kermis vallen ze nog mee, maar zijn niks vergeleken met die van mijn oma. Spaans eten is altijd beter.” (knipoogt)

Strafschop – Vrije trap

“Eigenlijk toch wel: een ‘Vrije trap’. Ik hou van een uitdaging dus een vrije trap is dan wel leuker. Vorig jaar heb ik er zo bij de beloften wel een aantal binnengetrapt. Het is ook fijner om te scoren uit een vrije trap dan met een strafschop.”

Chauffeur – Passagier

“Ik ben zelf altijd de chauffeur dus ik kies voor: ‘Chauffeur’. Ik rij graag met de auto en als ik met vrienden iets ga doen, ben ik meestal ook de chauffeur. Bij mijn examens was ik altijd meteen geslaagd. Ik maak best wel veel kilometers per week. Één keer heb ik eens een ongeluk gehad, maar het was niet mijn schuld. Aan mijn rijvaardigheden zal het zeker niet gelegen hebben.” (lacht)

FC Barcelona – Real Madrid

“Weer een goed dilemma: ‘Real Madrid’ natuurlijk! Sinds mijn geboorte ben ik supporter van Real Madrid. Christiano Ronaldo vind ik ook beter dan Lionel Messi. Ik volg elke wedstrijd van Real Madrid en ben ook van plan om er eens een wedstrijd te gaan kijken. Het is altijd een droom geweest om eens naar Bernabéu te gaan.”

KVV THES SPORT | SPORTLAAN, 3980 TESSENDERLO | INFO@THES-SPORT.BE